Peter Thomas Aankoopverantwoordelijke Wilms

Duurzaam aankoopbeleid: Wilms ontvangt duurzaamheidscertificaten van Belgische leverancier Deceuninck

21.03.2024

Als fabrikant van rolluiken, zonwering en ventilatie staat Wilms bekend als een voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Jarenlang was Wilms een pilootbedrijf in de Sustatool van Prof. Hans Verboven van Universiteit Antwerpen. Begin 2024 pitchten HR-manager Tina Ermgodts en aankoopverantwoordelijke Peter Thomas onze case bij VOKA voor deelname aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.

In deze blog gaan we dieper in op de verduurzaming van het aankoopbeleid van Wilms.

Twee duurzaamheidscertificaten van Deceuninck

Recentelijk heeft Wilms weer een erkenning gekregen voor zijn doorgedreven inspanningen inzake duurzaamheid, ditmaal in de vorm van twee certificaten uitgereikt door Deceuninck, onze Belgische leverancier van PVC-granulaten.

“Deze certificaten zijn een weerspiegeling van het engagement van Wilms voor het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie”, aldus Peter Thomas, aankoopverantwoordelijke bij Wilms. Als expert ter zake is hij goed geplaatst voor alle tekst en uitleg bij de verduurzaming van het aankoopbeleid van Wilms.

Duurzaamheidscertificaat Deceuninck voor Wilms
Certificate: Silver Supplier in PVC recycling material

Verduurzaming van het aankoopbeleid

Wilms gaat volledig voor een gestructureerd en duurzaam aankoopbeleid. “Een concreet voorbeeld hiervan is de weldoordachte keuze van de leveranciers met wie we werken”, verduidelijkt Peter.

“Vroeger werd een leverancier louter op prijs geselecteerd. Nu sourcen we zo duurzaam mogelijk. En duurzaam in de brede zin van het woord, waarbij alle aspecten en de totale positieve impact in kaart gebracht wordt. Prijs is nu nog slechts één van de vele factoren, die een rol spelen”, licht Peter toe.

Zo is er het voorbeeld van het rubber aan de onderlat van rolluiken en screens, dat we jarenlang aankochten in het Verenigd Koninkrijk en Turkije. De CO2 uitstoot van het transport was aanzienlijk. Sinds kort kopen we dit rubber aan in Nederland, op anderhalf uur rijden van onze productiesite in Meerhout. Met deze beslissing sparen we geld en gigantisch veel CO2 uit. Het transport wordt namelijk zo efficiënt mogelijk ingepland. Concreet levert onze vrachtwagen in de voormiddag Wilms producten bij Nederlandse Wilms dealers en in de namiddag halen we het rubber op bij de leverancier. Eén enkele rit dus voor levering bij de klanten en ophaling bij de leverancier”.

Naast deze logistieke optimalisatie, is ook de verandering naar een haspel in kunststof een mooie evolutie, vindt Peter Thomas. Aanvankelijk werden de rubbers op kartonnen haspels gedraaid, terwijl ze nu op een haspel in kunststof gedraaid worden. Het grote voordeel van kunststof is dat die niet telkens vervangen hoeft te worden. Een betere keuze wat duurzaamheid betreft.

Wilms Code of Conduct voor elke leverancier

De verduurzaming van het aankoopbeleid vertaalt zich sinds begin januari 2024 in een strikte Code of Conduct, waaraan elke leverancier van Wilms onderworpen wordt. Op die manier zijn we zeker dat de leverancier dezelfde duurzaamheidswaarden aanhoudt als Wilms.

De samenwerking met Deceuninck illustreert perfect hoe we de principes die in onze Code of Conduct opgenomen zijn, in de praktijk brengen”, aldus Peter.

Principe van circulariteit

Een van de opmerkelijke aspecten van deze samenwerking is het terugnemen en hergebruiken van afvalmateriaal, met name afkomstig van fouten in de productie en zaagafval.

In het jaar 2023 alleen al is er met Deceuninck maar liefst 51 ton aan PVC-afval circulair verwerkt, wat heeft geresulteerd in een indrukwekkende vermindering van 102 ton CO2-uitstoot. Deze cijfers tonen aan dat de inspanningen van Wilms en Deceuninck daadwerkelijk impact hebben op het milieu.

Win-win

Een cruciaal aspect van deze samenwerking is dat het wederzijdse voordelen oplevert. Het afval dat teruggaat naar Deceuninck wordt opnieuw verwerkt tot PVC-granulaten, die vervolgens weer worden gebruikt in de productie van rolluiken, zonwering en ventilatieproducten. Dit resulteert niet alleen in minder afval, maar ook in een gesloten kringloop van materialen, waardoor de noodzaak voor nieuwe grondstoffen afneemt.

Meer van dit in de toekomst

Om de impact verder te vergroten, heeft Wilms als doel gesteld om het gebruik van recycled PVC te maximaliseren en tegelijkertijd de hoeveelheid PVC-afval te verminderen. In lijn met deze doelstelling heeft Wilms inmiddels maar liefst 46 ton circulair PVC-afval teruggekocht om opnieuw te verwerken in zijn productieprocessen.

Duurzaamheidscertificaat Deceuninck voor Wilms
Certified Sustainability Champion 2023

De samenwerking tussen Wilms en Deceuninck is niet alleen een schoolvoorbeeld van duurzaam zakendoen, maar ook van hoe bedrijven gezamenlijk kunnen werken aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Het is een win-win situatie waarbij zowel het milieu als de bedrijven zelf profiteren van de positieve impact die wordt gecreëerd.

Met deze twee certificaten in handen zet Wilms een belangrijke stap voorwaarts in zijn streven naar een meer duurzame en circulaire bedrijfsvoering, samen met alle leveranciers.