Ben je op zoek naar een doeltreffende manier om je huis te beveiligen? Het rolluik is een interessante oplossing! De aanwezigheid van dit obstakel bemoeilijkt de toegang tot ramen en ontmoedigt inbrekers om hun slag te slaan. Er zijn tegenwoordig robuuste modellen die vrijwel onmogelijk te vernietigen zijn. We leggen uit hoe een rolluik een verhoogde bescherming biedt en welk type rolluiken je moet kiezen om inbraak tegen te gaan.
Rolluiken garanderen niet 100% de veiligheid van je woning. Ze hebben echter wel een afschrikwekkend effect.
Waarom? Uit angst om betrapt te worden, zoeken inbrekers naar woningen die gemakkelijk toegankelijk zijn. Een rolluik vormt echter een eerste fysieke barrière die moet worden overwonnen voordat men bij het raam of de deur kan komen. Dit extra obstakel is vaak voldoende om de meeste dieven af te schrikken, die dan een andere woning zullen kiezen, die makkelijker lijkt.
Natuurlijk is men nooit volledig beschermd tegen een inbraak, maar een rolluik kan het verschil maken!
Moderne rolluiken zijn gemaakt van robuuste materialen die moeilijk te forceren zijn. Bij een inbraakpoging zal het rolluik de inbraak vertragen, omdat de indringer het hele rolluik moet breken. Resultaat? Een hoop lawaai en een flink tijdsverlies, twee risico's die elke dief liever vermijdt!
Rolluiken voor ramen of deuren geven een geruststellend gevoel: het risico op inbraak is kleiner. De aanwezigheid van deze barrière draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Zo zorgt het sluiten van de rolluiken vóór vertrek op vakantie voor gemoedsrust.
Hoe weet je of een rolluik steviger is dan een ander? Raadpleeg hiervoor de Drukweerstandsindex (IRP), die de weerstand meet op een schaal van 10 tot 150, waarbij 150 de hoogste weerstandsindex is. Hoe hoger de IRP, hoe steviger en kwalitatiever het rolluik is. Vanaf een waarde van 80 kun je gerust zijn. Het kost inbrekers tot 10 minuten om het rolluik volledig te vernietigen. Vaak geven ze het al na 5 minuten op.
Een handmatig rolluik wordt geopend en gesloten met een draaistang, een handgreep of een band.
Vroeger waren dit soort rolluiken vrij kwetsbaar bij een inbraakpoging. Tegenwoordig zijn de meeste klassieke rolluiken echter uitgerust met een anti-uittrek, anti-inbraak of anti-optil systeem. Deze opties vormen een echte garantie voor weerstand.
Er zijn drie belangrijke accessoires om de veiligheid van je rolluiken te versterken:
Bij dit soort installaties kun je kiezen tussen een rolluik van PVC of aluminium. Welke te kiezen? We raden aan om voor de tweede optie te gaan. Aluminium lamellen zijn steviger en robuuster dan die van PVC.
Met een elektrisch rolluik ben je nog beter beveiligd. Bij een inbraakpoging zorgt het rolluik voor een tegendruk en blokkeert automatisch de opening. Het is dan onmogelijk om de lamellen op te tillen!
Een ander voordeel is dat het mogelijk is om het elektrische rolluik aan een alarm te koppelen. Dit alarm is op zijn beurt verbonden met een beveiligingscentrum, dat bij de minste aanval de politie waarschuwt.
Nog beter: je kunt kiezen voor een automatisch systeem en jouw rolluiken op afstand bedienen. Zo kun je overdag je aanwezigheid simuleren door de rolluiken te openen of te sluiten en de indruk wekken dat je huis bewoond is. Ideaal als je op vakantie bent!
Dit zijn rolluiken met een klassieke uitstraling, maar die voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Inbraakwerende rolluiken zijn namelijk gecertificeerd met A2P. Dit is een garantie voor hun prestaties tegen inbraakpogingen.
Deze rolluiken zijn zwaarder en gemaakt van robuustere materialen. Ze zijn ook uitgerust met verschillende beschermingssystemen. Om dit type rolluik te doorbreken, is minstens 10 minuten sabotage nodig.
Overweeg je om een inbraakwerend rolluik te plaatsen? Ontdek het gamma van Wilms, marktleider in de Benelux. Onze specialisten helpen je bij het maken van de juiste keuze voor comfort en veiligheid!