Wilms raamventilatie lores 5

Waarom een goed ventilatiesysteem in de toekomst nóg belangrijker zal worden

02.09.2024

Hoe zal jij je de zomer van 2024 herinneren? Als een eindeloze moesson? Of als een ongelofelijk warme periode? Het weer is wispelturiger dan ooit en dus moeten we ook onze huizen aanpassen aan het veranderende klimaat. Stap één: slimmer ventileren, zodat het binnenshuis ook met gesloten ramen fris en gezond aanvoelt.

Na een doordrenkte maand juli volgde een hete en droge maand augustus. Die klimatologische spreidstand is niet enkel een uitdaging voor je kleerkast, maar ook voor je ramen. Zij moesten eerst de warmte binnenhouden en het vocht buiten, waarna ze enkele dagen later net de warmte en insecten moesten weren, zonder dat deugddoende briesje tegen te houden.

Zulke kwakkelzomers zullen de komende jaren waarschijnlijk vaker voorkomen. Het is dus niet zo gek om ook je woning aan dat veranderende klimaat aan te passen. Door beter, slimmer en efficiënter te ventileren, bijvoorbeeld. Zo doet het er minder toe of en wanneer je je ramen kan openzetten.

Centraal of decentraal?

Maar voor welk type ventilatie kies je best? Je hebt de keuze tussen twee verschillende systemen: centrale en decentrale ventilatie. Bij die eerste technologie verlucht één systeem je volledige woning. Dat is makkelijk in gebruik, maar minder flexibel en zeer moeilijk te installeren.

Op die punten scoort decentrale ventilatie dan weer beduidend beter. Die installeer je zonder noemenswaardige breekwerken en zonder ventilatiekanalen door je muren en isolatie te trekken. Dat maakt het systeem extra interessant voor wie ventilatie wil plaatsen zonder andere energetische renovatiewerken uit te voeren of voor zij die hun renovaties in verschillende fases willen uitvoeren.

Energiezuinig verluchten

Het Belgische Wilms is een koploper op vlak van decentrale ventilatie. Een half jaar geleden kwam het bedrijf met een innovatieve, decentrale raamventilatie op de markt. Die technologie biedt je het beste van twee werelden. Ondertussen zijn tal van woningen al uitgerust met deze technologie, al zal je dat niet op het eerste oog zien. Het compacte systeem wordt boven je ramen geïnstalleerd en komt in alle kleuren en tinten.

De resultaten zijn wél merkbaar. Het systeem ververst de oude binnenlucht met verse buitenlucht. Dat gaat automatisch, maar je houdt zelf de touwtjes wel in handen. Aangezien het systeem kamer per kamer werkt – decentraal dus – kan je kiezen om bepaalde ruimtes meer of minder te laten verluchten. Zo voorkom je dat er zo weinig mogelijk warme of koele lucht ontsnapt. Dit wordt nog versterkt door het systeem van warmterecuperatie dat je woning heel het jaar door op temperatuur helpt te houden. En dat op een energiezuinige manier.

Constante circulatie

Een goed ventilatiesysteem in huis is trouwens ook stukken gezonder dan sporadisch de ramen open te gooien. Alles wat we binnenskamers doen heeft immers een negatieve impact op de luchtkwaliteit. Het vocht van het koken, de CO2 die je uitademt, de chemicaliën van de luchtverfrisser … Om gezond te kunnen ademen, moet er een constante circulatie zijn, en dus niet alleen wanneer jij even het raam opent.

En voor het lawaai, ten slotte, hoef je het ook niet te laten. De nieuwe decentrale raamventilatie is muisstil. Dat terwijl je met een open raam wel eens de decibels van de buren of vliegtuigen in huis kan halen. Stiller, efficiënter, zuiniger … Beter!

Ontdek alles over de decentrale raamventilatie van Wilms op de website of bij een verdeler in je buurt.