Voorzetrolluiken, opbouwrolluiken, inbouwrolluiken… keuze te over. Maar welk type rolluik past nu het best bij jouw project? De keuze hangt vooral af van de bouwfase waarin jij je bevindt. Wil je oude rolluiken vervangen? Ben je bezig aan een renovatieproject? Of plan je een volledige nieuwe woning te bouwen? Wij geven je een overzicht van de parameters die je best laat meespelen in je beslissing.
Standaard maken we een onderscheid tussen drie grote categorieën van rolluiken: voorzet, opbouw of inbouw. We zetten de verschillen, de gelijkenissen en de troeven van deze rolluiken op een rijtje.
Voorzetrolluiken zijn de eenvoudigste en goedkoopste variant. Deze worden op de gevel boven het raam geplaatst (dat noemen we ‘op de dag’) ofwel in ‘de dag’, de opening in de gevel waar je raam zich bevindt.
Voorzetrolluiken kunnen op elk moment geplaatst worden en er komt weinig tot geen kap- of breekwerk bij kijken. Er moet hooguit een gat geboord worden naar de spouw om de elektrische aansluiting te voorzien. Omdat ze verder geen perforatie van de binnenmuur vereisen hebben ze geen invloed op het energiepeil van je woning.
Het nadeel bij voorzetrolluiken is dat ze permanent zichtbaar zijn langs de buitenkant. Maar met de juiste afwerkingen kan je voorzetrolluiken esthetisch laten opgaan in de architectuur van je woning. Zo kan je bij Wilms kiezen om de kast en de geleiders te lakken in de kleur van ramen. Zo worden raam en rolluik één geheel. Ook de kleur van de lamellen kan je afstemmen op de kleur van je ramen of je gevel.
Opbouwrolluiken worden samen met de ramen en/of deuren geplaatst en vereisen dus enig kap- of breekwerk. Dit type rolluik is dan ook het best geschikt voor verbouw-, renovatie- of nieuwbouwprojecten.
Opbouwrolluiken worden op het raamkozijn gemonteerd en vormen één mooi geheel met je raam. Afhankelijk van de ruimte die boven het raam voorzien is, is het mogelijk je opbouwrolluiken volledig onzichtbaar te maken langs de buitenkant. De kast aan de binnenkant van je woning is zichtbaar, maar wordt professioneel weggewerkt in het interieur.
Een bijkomend voordeel is dat je kan kiezen voor een opbouwrolluik met ventilatie. Wilms’ gepatenteerde Rolvent-technologie ventileert je woning op een natuurlijke manier, zelfs wanneer je rolluiken gesloten zijn.
Inbouwrolluiken zijn de meest geavanceerde vorm van rolluiken. Deze worden geheel in de spouw verwerkt en zijn dus ideaal voor nieuwbouwprojecten of totaalrenovaties.
Voor zij die vooral waarde hechten aan esthetiek zijn inbouwrolluiken de beste keuze, aangezien ze volledig onzichtbaar zijn langs binnen- én buitenkant. Het rolluik verdwijnt helemaal in de kast. Je raamopening blijft volledig zichtbaar.
In tegenstelling tot traditionele inbouwrolluiken die onmogelijk luchtdicht konden gemaakt worden (warmteverlies!) heeft Wilms met de ShutterX een volledig luchtdicht systeem weten te ontwikkelen. Deze innovatie combineert esthetiek met energiezuinigheid en biedt een totaaloplossing voor passiefbouw, isolatie en ventilatie.
Toch nog niet zeker welke schaduwoplossing het best bij jouw project past? Probeer onze stijlconfigurator uit, contacteer één van onze schaduwmeesters voor advies of doe inspiratie op met onze referenties van klanten in België en Nederland.
Voorzetrolluiken op zonne-energie | Inbouwrolluiken | Opbouwrolluiken |
---|