Tina Ermgodts NL

WILMS neemt deel aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

28.05.2024

Bij Wilms denken we duurzaam. Een duurzame visie die niet enkel ingebakken zit bij de familie Wilms en het management, maar die doordringt tot op elk niveau van de organisatie.

Tina Ermgodts, HR- en duurzaamheidsmanager bij Wilms is nauw betrokken bij de duurzaamheidsvisie van Wilms en geeft een inkijk in de duurzame weg die Wilms bewandelt met het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.

Een duurzaam traject

Samen met enkele andere bedrijven stapte Wilms in 2017 als pilootbedrijf in het project Sustatool van MVO Vlaanderen onder leiding van Prof. Hans Verboven van Universiteit Antwerpen.

We kregen de opdracht een duurzaamheidsteam binnen de organisatie samen te brengen. Zo is de werkgroep Wilms Future ontstaan, een team bestaand uit 15 medewerkers van elke afdeling binnen Wilms. Vanuit Wilms Future dragen zij die duurzame visie uit naar de andere teamleden en zien ze toe op de dagelijkse implementatie van de initiatieven om een duurzame impact te maken.

De missie die binnen Wilms Future werd vastgelegd, is om elke beslissing die genomen wordt binnen de organisatie af te toetsen op duurzaamheid. Hoe klein of groot die ook is.

Sustacon voerde gedurende een half jaar een uitgebreide audit uit bij Wilms. Hieruit volgde een plan voor Wilms met een matrix van kansen en opportuniteiten, waarmee we effectief aan de slag gingen.

Wat wij zo interessant vonden aan de Sustatool is het pragmatische aspect van het instrument”, merkt Tina op. “De tool is ontworpen om stap voor stap impact te maken, bijvoorbeeld door eerst intensief en kritisch na te denken over het zo laag mogelijk maken van het energieverbruik in plaats van meteen de bestaande energienoden op te vangen met een enorme hoeveelheid zonnepanelen. Kleinere stapjes zijn soms doeltreffender dan meteen met de grove borstel erdoor te gaan.

De tool kan ook voor andere bedrijven die stappen willen zetten richting een meer duurzame toekomst ontzettend waardevol zijn. De Sustatool wordt gratis ter beschikking gesteld van bedrijven die hun duurzaamheidsbeleid willen structureren. Het biedt een makkelijke manier om KPI’s op te volgen.

Klaar voor de volgende stap

Tina gaat verder: “Als ondernemer kun je er in 2024 niet meer om heen: de Green Deal en het “Fit for 55” – wetgevingspakket van Europa. Een bindend instrument.”

In het kader daarvan heeft Tina inmiddels 40 keer dezelfde workshop duurzaamheid gegeven aan kleine groepjes medewerkers van Wilms. “De inhoud van de workshop dient als ruim kader waarin iedereen in zijn of haar eigen job dingen kan toepassen. Het is belangrijk alle actoren mee te nemen in het verhaal.

Leading by example

"Wilms wil een voorbeeldrol vervullen", licht Tina fier toe.Tegelijkertijd willen we ook andere bedrijven uitnodigen hetzelfde te doen. Zo kwam Kwadro al op bezoek om te kijken hoe Wilms dit aanpakt en hoe zij bepaalde zaken binnen hun organisatie kunnen integreren. Profel is hier eveneens mee bezig. Maar niet enkel grote bedrijven informeren naar duurzame oplossingen, ook andere klanten vragen steeds vaker om bijvoorbeeld afval terug te nemen of verpakkingen aan te passen.

Als je iedereen meekrijgt, verspreidt het zich als een lopend vuurtje.”, concludeert Tina Ermgodts.

Charter Duurzaam Ondernemen van VOKA

Recent pitchten aankoopverantwoordelijke Peter Thomas, marketingmanager Wim Lenaers en HR- en duurzaamheidsmanager Tina Ermgodts voor de jury in de aanloop van het jaartraject om het Charter Duurzaam Ondernemen van VOKA te behalen.

De jaarlijkse brainstormdag van Wilms Future ging door bij onze maatwerkpartner Lidwina, die het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen al behaald heeft. Die dag werden door het team 24 concrete doelstellingen voor onze organisatie gedefinieerd, gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van Europa, waarvan we er hieronder enkele toelichten:

  • Code of Conduct voor leveranciers met een aantal parameters waaraan elke leverancier dient te voldoen
  • Opstart van eigen Aluminium lamellen productie (1,2 miljoen meter per jaar) op maat van de klant ifv verduurzaming van het product (aankoop grondstoffen lokaal, minder afval, efficiënt transport van 60 vrachtwagens naar 5 per jaar, ...)
  • Geothermie: investering van 1,3 miljoen euro
  • Installatie 8 dubbele laadpalen (16 laadpunten), opengesteld voor publiek
  • Overdekte fietsenstalling met 170 laadpunten voor elektrische fietsen
  • Aankoop 1300 zonnepanelen
  • Invoeren van herbruikbare haspels in kunststof voor rubber en snijafval rubber recycleren/hergebruiken via de leverancier
  • Rookstopproject met Els Bosch: aantal rokers onder de 19% (Belgisch gemiddelde) Fresh Tray: peuken als grondstof voor 3D printing
  • Project talent: Implementatie groei- en schaduwgesprekken voor alle medewerkers ifv welzijn en interne mobiliteit
  • Samenwerking met sociale economie verankeren in onze bedrijfsvoering: minstens 5 projecten
  • Circulariteit: snijafval voor items, 750kg snijafval voor bekleding meubels op Tomorrowland, worteldoek voor zandbakken basisschool De Toverboom,...

Met het definiëren van de 24 doelstellingen is Wilms flink op weg om het label eind 2024 te behalen. “Wij zijn bijzonder fier op dit project. Iedereen denkt mee vanuit zijn of haar functie, want je kunt dit echt niet alleen.”, besluit Tina Ermgodts.

Welkom in de duurzame wereld van Wilms

Laat dit voor andere ondernemers of organisaties een warme uitnodiging zijn om de duurzame inspanningen van Wilms op de voet te volgen of bij ons in Meerhout op bezoek te komen. Wij kunnen van jou leren en jij wellicht ook van Wilms. Inspireren en geïnspireerd worden. Samen verschil maken om de duurzame uitdagingen van de toekomst tegemoet te treden!

Wil je meer informatie? Contacteer ons